Luftrenser som fjerner koronavirus

Selskapet BioZone Norge opplever at luftrenserne deres er blitt svært populære i markedet det siste året. Det er kanskje ikke så rart. En amerikansk og japansk studie bekrefter at flere elementer i teknologien inaktiverer (dreper) koronavirus.

Ved å bruke luftens egen oksygen og hydrogen, omdannes forurensning i lufta i en fotokatalytisk prosess til vennlige naturlige oksidanter.

– Kenneth Ervik, daglig leder i BioZone Norge AS

– Vi er et helsetech foretak som jobber med velferdsteknologi og er leverandør innen luftrensing, desinfisering og luktsanering i innemiljøer. BioZone Norge AS har agentur på BioZone sine produkter i Norge og Danmark. Hovedkontoret er i Tønsberg, Vestfold. Vi tilbyr høykvalitets rensing av luft og overflater ved å bruke naturens egne rensemekanismer, forklarer Kenneth Ervik, daglig leder i BioZone Norge AS.

Selskapet er blant de ferskeste medlemmene i Norwegian Smart Care Cluster.

– Grunnen til at vi vil være medlem av klyngen er at vi jobber med en velferdsteknologi, som for mange utenfor helsesektoren er ukjent. Norwegian Smart Care Cluster motiverer og legger til rette for ulike aktører ser hverandre, jobbe for felles interesser og drar i samme retning. Målet til Norwegian Smart Care Cluster er å bygge norsk helseindustri gjennom å fremme bærekraftige løsninger som gir et bedre liv for brukerne. Vi mener vår teknologi i fremtiden vil være en av flere løsninger som til sammen gir et ønsket resultat, sier den daglige lederen.

Så, hva skjer egentlig inni denne luftrenseren. Ervik forklarer det slik:

– Ved å bruke luftens egen oksygen og hydrogen, omdannes forurensning i lufta i en fotokatalytisk prosess til vennlige naturlige oksidanter som vi trenger for at vår inneluft skal inneholde de samme viktige ingredienser som naturlig uteluft har. Rensemekanismene som benyttes er UVC-lys og photoplasma, altså en blanding av reaktive oksygenholdige elementer.

Luftrensere defineres innenfor to kategorier: Såkalt aktiv nøytralisering eller rensere som nøytraliserer oppsamlet forurensning. BioZone sin teknologi tilhører den første gruppen, det vil si at den kontinuerlig desinfiserer omgivelsene. Ikke bare luft, men også forurensning på overflater.

– Vi har lenge jobbet med produktene og teknologien, men med pandemien som plutselig traff Norge ble luftrenseren vår mer aktuell enn noen gang. Vi opplever pågang fra både dagligvare, treningssentre, bensinstasjoner og generelt alle steder der mange mennesker oppholder seg, forteller Ervik i en pressemelding (NTB).

BioZone AS rengjør luft og flater, og sikrer et tryggere innemiljø
RENT: Her ser vi illustrert hvordan luftrenseren fra BioZone AS rengjør luft og flater, og sikrer et tryggere innemiljø. (Alle foto: BioZone AS.)

Tryggere dagligvarehandel

Meny Borreveien i Vestfold er et av stedene hvor BioZone sine luftrensere har blitt installert. Kjøpmann Fredrik Hallenstvedt har 10 apparater i sin butikk.

– For min del handler dette om flere ting. For det første vil jeg at kundene og de ansatte skal føle seg så trygge som mulig når de er i butikken. For det andre sørger systemet beviselig for bedre luft og mindre lukt. For det tredje kan det redusere matsvinn ved at det eliminerer vekst av bakterier og muggsopp, som igjen øker holdbarheten på frukt og grønt, forteller Hallenstvedt på Meny Borreveien til NTB.

Den patenterte teknologien til BioZone bygger på og forsterker de naturlig forekommende fenomenene ultrafiolett lys, fotoplasma, ozon, ioner og fotokatalytisk oksidasjon som brukes overalt i verden. Effekten er testet og sertifisert av det franske nasjonale laboratoriet (French National Lab – CNRS, en av WHOS sine samarbeidende laboratorier innen forskning) på influensavirus mot H5N1-viruset (fugleinfluensa) og SARS-Cov-1 (Coronavirus 2002).

– Med all testing og forskning som underbygger teknologien, så kan vi, og forbrukerne, være trygge på at dette er et produkt som leverer på alle sine lovnader. Nyere forskning fra september 2020 utført av Fujita Health University har bevist at ozongass i lave konsentrasjoner, nivåer som er ansett ufarlig for mennesker, kan drepe Covid-19 viruset, forklarer Kenneth Ervik til NTB.

LES MER: Hele pressemeldingen her

BioZones Teknologi
PROSESSEN: Her ser får vi et bilde av hvordan luftrenseren omdanner forurenset luft til ren luft.

Fjerner koronavirus

En amerikansk uavhengig studie viser også at luftrenserne fjerner koronavirus på under ett sekund i mer enn 99,999 prosent av tilfellene. Det er testlaboratoriet Biological Consulting Services (BCS Laboratories, Inc) som har gjennomført studien.

Daglig leder i BioZone Norge, Kenneth Ervik er glad for, men ikke overrasket over resultatene.

– Forskningsresultatet på SARS-CoV-2 er ikke overraskende, da teknologien til BioZone tidligere har vist seg effektivt å eliminere en rekke virus, blant annet søsterviruset SARS CoV-1. Dessuten har forskning innen UVC-lys og mindre mengder ozon i separate studier vist seg effektive mot koronavirus, forteller han i en pressemelding (NTB).