Sikrer dagligvarehandelen med NASA-teknologi

Meny Borreveien tar smittevern på alvor og har investert i BioZone CleanAir System. Se hva kjøpmann Fredrik Hallenstvedt sier om BioZone.

– For min del handler dette om flere ting. For det første vil jeg at kundene og de ansatte skal føle seg så trygge som mulig når de er i butikken. For det andre sørger systemet beviselig for bedre luft og mindre lukt. For det tredje kan det redusere systemet matsvinn ved at det eliminerer vekst av bakterier og muggsopp, som igjen øker holdbarheten på frukt og grønt, forteller Hallenstvedt på Meny Borreveien.

Luftrenser som dreper opptil 99,9% av luftbårne virus og bakterier skal gjøre det tryggere å handle dagligvarer. Selskapet BioZone Norge merker kraftig økt etterspørsel, og nå skal Meny Borreveien i gang med testing i sin butikk.

– Vi har lenge jobbet med produktene og teknologien, men med pandemien som plutselig traff Norge ble luftrenseren vår mer aktuell enn noen gang. Vi opplever pågang fra både dagligvare, treningssentre, bensinstasjoner og generelt alle steder der mange mennesker oppholder seg, forteller Kenneth Ervik, daglig leder i BioZone Norge.

Fjerner virus, bakterier, mugg og lukt
Den patenterte fotokatalytiske prosess teknologien ble utviklet på University of Wisconsin i samarbeid med NASA, tidlig på 90-tallet.

Selv om den filterløse luftrenseren er spesielt aktuell ved smitteutbrudd ala korona og andre virus, så er ren luft og rene overflater alltid relevant, spesielt når det gjelder hygieniske aspekter.

– I tillegg til å drepe virus, bakterier og sporer, renser apparatene også luften for støv og flyktige organiske forbindelser, samt reduserer vondt lukt, fortsetter Kenneth Ervik.

Meny først ut
Kjøpmann Fredrik Hallenstvedt på Meny Borreveien i Vestfold fikk for en uke siden installert 10 apparater i butikken sin.

– For min del handler dette om flere ting. For det første vil jeg at kundene og de ansatte skal føle seg så trygge som mulig når de er i butikken. For det andre sørger systemet beviselig for bedre luft og mindre lukt. For det tredje kan det redusere systemet matsvinn ved at det eliminerer vekst av bakterier og muggsopp, som igjen øker holdbarheten på frukt og grønt, forteller Hallenstvedt på Meny Borreveien.

Omfattende dokumentasjon
Den patenterte teknologien til BioZone bygger på og forsterker de naturlig forekommende fenomenene ultrafiolett lys, fotoplasma, ozon, ioner og fotokatalytisk oksidasjon som brukes overalt i verden. Effekten er testet og sertifisert av det franske nasjonale laboratoriet (French National Lab – CNRS, en av WHOS sine samarbeidende laboratorier innen forskning) på influensavirus mot H5N1-viruset (fugleinfluensa) og SARS-Cov-1 (Coronavirus 2002).

Selskapets hovedkontor ble etablert i 1995 og ligger i USA. De leverer løsninger over hele store deler verden, hvor produktene blant annet benyttes innenfor helsevesen, restauranter og på flyplasser, blant annet på Heathrow i London.

– Med all testing og forskning som underbygger teknologien, så kan vi, og forbrukerne, være trygge på at dette er et produkt som leverer på alle sine lovnader. Nyere forskning fra september 2020 utført av Fujita Health University har bevist at ozongass i lave konsentrasjoner, nivåer som er ansett ufarlig for mennesker, kan drepe Covid-19 viruset, forklarer Kenneth Ervik.

Leier ut luftrenserne til norske kjøpmenn
BioZone Norge har valgt å leie ut luftrenserne, slik at kostnadene holdes på et så lavt nivå som mulig for dagligvarehandelen. Da kan kjøpmennene for en relativt lav månedsleie sikre luften i butikkene sine, uten å måtte ta store investeringer i form av innkjøp.

– Vi har regnet ut at bare gjennom reduksjon i svinn på frukt og grønt, så er det lønnsomt for dagligvaren å få på plass luftrensing. Så kommer jo trygghetsaspektet i tillegg som kan være med å trekke flere folk inn i butikken, sier Ervik.

Bensinstasjoner spesielt opptatt av fjerning av lukt og bedre hygienen
Flere bensinstasjoner har meldt sin interesse på grunn av luftrenserens evne til å fjerne lukt og eliminere virus og bakterier.

– Med hundrevis av folk innom hver eneste dag er det vanskelig å holde det det luktfritt på toalettet selv om de vaskes med hyppig intervall. Rene toaletter og frisk luft er noe av det aller viktigste for vår kundetilfredshet. Dette tar vi på alvor i Shell, og jeg synes teknologien til BioZone er svært spennende, sier Trond Kristiansen på Shell Kjelleveien.

Kan ikke garantere mot koronasmitte
Luftrenseren fjerner opptil 99,9 % av virus og bakterier i lufta, og selv om luften renses løpende og kontinuerlig gjennom døgnets 24 timer, så vil selskapet ikke kunne garantere 100% mot koronasmitte.

– Kommer det noen og nyser deg i ansiktet, så vil ikke luftrenserne rekke å eliminere viruset. Men at det er tryggere er helt sikkert. Alt av luft som går igjennom apparatet og blir eksponert for UV-lyset dreper virus med 99,9% på 0,44 sekunder, avslutter daglig leder Kenneth Ervik.

For ytterligere spørsmål kan kontakte:
Fredrik Hallenstvedt – Butikksjef, Meny Borreveien
Tlf.: 466 93 589 – E-post: fredrik.hallenstvedt@meny.no

Kenneth Ervik- Daglig leder, BioZone Norge
Tlf.: 928 22 444 – E-post: post@biozone.no